17 май 2009

FAQ

Често задавани въпроси - тук ще обобщя най-честите въпроси, на които имаме изпитан отговор. Питайте!
1. Какво е нагар и как се образува - Breaking
Първо да разсеем един мит - бриарът не гори! Гори, и то как! Просто в сравнение с други дървесини е по-устойчив на топлина. Тъкмо това обаче се превръща в спасителен пояс, а именно:
При горенето на тютюна стените на чашата постепенно се овъгляват - образува се слой от въглерод (въглен), който на практика е негорим. Това е защитният слой на една добре обпушена лула. Изгражда се постепенно и внимателно, като при първоначалните пушения е важно лулата да се изпушва докрай. Впоследствие по този слой се отлагат и смоли и катрани от горенето на тютюна и се образува така наречения кейк - допълнителна защита. Кейкът нараства с времето и е необходимо отвреме на време да се остъргва донякъде. Това се прави най-добре с ример, или с кръгъл затъпен нож (ако нямате опит - действайте много внимателно). Целта е да се изтъни кейка, без обаче да се стига до здраво дърво - това е предпоставка за прегаряне на лулата. При някои лули фабрично има положен въглероден слой, това е сиво-черна обмазка отвътре на чашата, която евентуално би улеснила обпушването на лулата.

11 коментара:

  1. Данаил Христов21 май 2009 г. в 7:20

    ОК...Да опитаме.
    Интерисува ме за образуването на нагара (breaking).Ясно ми е защо трябва да го има, но точно какво преставлява, защото от 5 - 6 пушения не може да се образува какъвто и да е нагар. Вътрешността на лулата само се опушва и след избърсване вътре си остава същата повърхност, само че леко опушена. Или пък не трябва да се почиства тези 5 - 6 пъти...
    Ще е полезно това да се изясни, защото вярвам, че всеки начинаещ си задава въпроси от рода "правилно ли го правя", "дали няма да поразя лулата"...

    ОтговорИзтриване
  2. Данаил Христов21 май 2009 г. в 21:48

    А този кейк след колко пушене се образува? Долу - горе де.
    И второ - когато има фабрично покритие от вътре, изобщо нужен ли е breaking?

    ОтговорИзтриване
  3. Образуването на кейка зависи доста от вида тютюн, но средно ... хм може би на 20-30 пушения е добре да се проверява. Брейкитг е нужен дори с фабрично покритие, то само го улеснява, тоест не е нужно чак такова внимание. При всички случаи първите няколко пъти трябва внимателно отношение. Още повече че под фабричната карбонизация може да има и скрити дефекти в дървесината.

    ОтговорИзтриване
  4. Данаил Христов26 май 2009 г. в 12:46

    Друг въпрос, който ме интересува е: При избора на първа лула, на какви белези да обърнем внимание - извита или права, дълбока или плитка, с къс или дълъг мундщук, с каква форма на огнището, с или без филтър, дебелина на стената и други неща, за които не се сещам в момента.
    В Cheers ме посъветваха да взема права, защото "правите са за начинаещи, а извитите за по - напреднали". Аз си взех извита на Savinelli и си пуща страхотно с нея.
    Така че ще е добре да се обсъдят въпросите, с които се сблъсква всеки нов лулопушач, когато няма кой да му даде адекватен съвет.
    Мен лично ме интересува и дали диаметъра на димният канал влияе на горенето и ако да - как? (предполагам, че е свързано с циркулацията на въздуха в лулата, но може и напълно да греша).
    Мерси.

    ОтговорИзтриване
  5. Това, което са ти казали в Чиърз , е пълна простотия - няма лули за напреднали и начинаещи. Всъщност доре и по-добре ако си начинаещ, да си вземеш Бент, защото е по-малко вероятно да се нагълташ с кондензат от нея. Иначе, при избор на лула е добре да се внимава за някои неща като: общото състояние на лулата - дали е поддържана, дали не е удряна или изпускана; как е пробита, а именно - отворът за дима трябва за свършва точно по средата и на дъното на отвора за тютюн; как е напаснат мундщукът - не трябва да е хлабав или прекалено стегнат, да не е оксидирал от стоенето по витрини и прочие. Иначе формата е въпрос на вкус - лулата трябва да ти харесва, толкова е простичко.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте всички пушачи на лула и на добър час на Блога!

    ОтговорИзтриване
  7. Десислав Гечев2 юни 2009 г. в 22:58

    Здравейте всички пушачи на лула и на добър час на Блога!
    ...а така-вече излязох от нелегалност!

    ОтговорИзтриване
  8. Искам да вметна още нещо за избора на лула:отворът на димния канал,които както каза Гец трябва да е в средата на огнището ,също е важно да има под себе си поне 0,5 см дървесина,за да не прегаря лесно дъното,както и да е по-малка вероятността да се спука дъното при съхненето на влагата.

    ОтговорИзтриване
  9. ...още нещо,относно правата и извита лула:правата лула е за хора,можещи да си позволят да я прикрепят с ръка,тъй като тя упражнява по -голямо напрежение върху челюстите на пушача ,а извитата-съответно по-малко,поради което някои наричат извитите лули"работнически",понеже позволават на ръцете да се занимават с дейност,различна от"асистиране на лулата".Моите предпочитания са към втория вид,предвит работохолизма ми/ако това има някакво значение/

    ОтговорИзтриване
  10. Да, и както НЕ се казва, размерът има значение! Десо, благодаря.

    ОтговорИзтриване
  11. Размерът(дължината) е една друга тема :)

    ОтговорИзтриване