Често задавани въпроси - тук ще обобщя най-честите въпроси, на които имаме изпитан отговор. Питайте!
1. Какво е нагар и как се образува - Breaking
Първо да разсеем един мит - бриарът не гори! Гори, и то как! Просто в сравнение с други дървесини е по-устойчив на топлина. Тъкмо това обаче се превръща в спасителен пояс, а именно:
При горенето на тютюна стените на чашата постепенно се овъгляват - образува се слой от въглерод (въглен), който на практика е негорим. Това е защитният слой на една добре обпушена лула. Изгражда се постепенно и внимателно, като при първоначалните пушения е важно лулата да се изпушва докрай. Впоследствие по този слой се отлагат и смоли и катрани от горенето на тютюна и се образува така наречения кейк - допълнителна защита. Кейкът нараства с времето и е необходимо отвреме на време да се остъргва донякъде. Това се прави най-добре с ример, или с кръгъл затъпен нож (ако нямате опит - действайте много внимателно). Целта е да се изтъни кейка, без обаче да се стига до здраво дърво - това е предпоставка за прегаряне на лулата. При някои лули фабрично има положен въглероден слой, това е сиво-черна обмазка отвътре на чашата, която евентуално би улеснила обпушването на лулата.
ОК...Да опитаме.
ОтговорИзтриванеИнтерисува ме за образуването на нагара (breaking).Ясно ми е защо трябва да го има, но точно какво преставлява, защото от 5 - 6 пушения не може да се образува какъвто и да е нагар. Вътрешността на лулата само се опушва и след избърсване вътре си остава същата повърхност, само че леко опушена. Или пък не трябва да се почиства тези 5 - 6 пъти...
Ще е полезно това да се изясни, защото вярвам, че всеки начинаещ си задава въпроси от рода "правилно ли го правя", "дали няма да поразя лулата"...
А този кейк след колко пушене се образува? Долу - горе де.
ОтговорИзтриванеИ второ - когато има фабрично покритие от вътре, изобщо нужен ли е breaking?
Образуването на кейка зависи доста от вида тютюн, но средно ... хм може би на 20-30 пушения е добре да се проверява. Брейкитг е нужен дори с фабрично покритие, то само го улеснява, тоест не е нужно чак такова внимание. При всички случаи първите няколко пъти трябва внимателно отношение. Още повече че под фабричната карбонизация може да има и скрити дефекти в дървесината.
ОтговорИзтриванеДруг въпрос, който ме интересува е: При избора на първа лула, на какви белези да обърнем внимание - извита или права, дълбока или плитка, с къс или дълъг мундщук, с каква форма на огнището, с или без филтър, дебелина на стената и други неща, за които не се сещам в момента.
ОтговорИзтриванеВ Cheers ме посъветваха да взема права, защото "правите са за начинаещи, а извитите за по - напреднали". Аз си взех извита на Savinelli и си пуща страхотно с нея.
Така че ще е добре да се обсъдят въпросите, с които се сблъсква всеки нов лулопушач, когато няма кой да му даде адекватен съвет.
Мен лично ме интересува и дали диаметъра на димният канал влияе на горенето и ако да - как? (предполагам, че е свързано с циркулацията на въздуха в лулата, но може и напълно да греша).
Мерси.
Това, което са ти казали в Чиърз , е пълна простотия - няма лули за напреднали и начинаещи. Всъщност доре и по-добре ако си начинаещ, да си вземеш Бент, защото е по-малко вероятно да се нагълташ с кондензат от нея. Иначе, при избор на лула е добре да се внимава за някои неща като: общото състояние на лулата - дали е поддържана, дали не е удряна или изпускана; как е пробита, а именно - отворът за дима трябва за свършва точно по средата и на дъното на отвора за тютюн; как е напаснат мундщукът - не трябва да е хлабав или прекалено стегнат, да не е оксидирал от стоенето по витрини и прочие. Иначе формата е въпрос на вкус - лулата трябва да ти харесва, толкова е простичко.
ОтговорИзтриванеЗдравейте всички пушачи на лула и на добър час на Блога!
ОтговорИзтриванеЗдравейте всички пушачи на лула и на добър час на Блога!
ОтговорИзтриване...а така-вече излязох от нелегалност!
Искам да вметна още нещо за избора на лула:отворът на димния канал,които както каза Гец трябва да е в средата на огнището ,също е важно да има под себе си поне 0,5 см дървесина,за да не прегаря лесно дъното,както и да е по-малка вероятността да се спука дъното при съхненето на влагата.
ОтговорИзтриване...още нещо,относно правата и извита лула:правата лула е за хора,можещи да си позволят да я прикрепят с ръка,тъй като тя упражнява по -голямо напрежение върху челюстите на пушача ,а извитата-съответно по-малко,поради което някои наричат извитите лули"работнически",понеже позволават на ръцете да се занимават с дейност,различна от"асистиране на лулата".Моите предпочитания са към втория вид,предвит работохолизма ми/ако това има някакво значение/
ОтговорИзтриванеДа, и както НЕ се казва, размерът има значение! Десо, благодаря.
ОтговорИзтриванеРазмерът(дължината) е една друга тема :)
ОтговорИзтриване