17 май 2009

Ремонт на механични повреди

Според скромните резултати от анкетата до момента преобладаващ е интересът към поддръжката и ремонта на любимите ни лули. Тук постепенно ще започна да излагам някои основни и често възникващи моменти по темата.

Счупване на чепа на мундщука
Често срещан проблем, който възниква обикновено при мундщуци с чеп, стругован от самия материал на мундщука - било то Вулканит или Акрил. Може да се дължи на затягане на шийката вследствие на раздуването на бриара от кондензата, комбинирано с опит за изваждане на мундщука преди лулата да е изстиналала. Също така се случва в резултат от невнимателно или некомпетентно изваждане на мундщука. В резултат най-често чепът се счупва и остава заклинен в шийката.

Внимателно се изважда остатъкът от чепа посредством подходящ в диаметър винт - както вадим коркова тапа от винена бутилка. Обикновено работи.


Старият мундщук се препробива, за да се монтира допълнителна втулка - използвам полиертацетал - инженерна пластмаса с прекрасни за целта качества.


След залепването на допълнителната втулка трябва да се пробие отвор за дима и втулката да се "калиброва" до подходящия външен диаметър - за целта използвам специално приспособление.

След напасването на мундщука към шийката е време да бъде изшлайфан и огънат.


Готовата лула

6 коментара:

  1. мммдаааа.... поучитерно.
    Номера с видията го взимам на въоръжение.
    P.S. Бая(доста) големки снимки качваш. Видията ми зае целия екран :)

    ОтговорИзтриване
  2. Данаил Христов17 май 2009 г. в 14:18

    А какви инструменти използваш при направата на една лула (какво имаш в работилницата)?
    Ето едно предположение на основни инструменти:
    банциг
    бормашина и стойка (или стационарна)
    шмиргел
    менгеме
    Дърводелски струг
    ...?

    ОтговорИзтриване
  3. Данаил Христов17 май 2009 г. в 14:23

    Ууупс...Май това беше за тема за направа на лули. Ако искаш дай начало на нова тема с отговора си.
    И пак сори...

    ОтговорИзтриване
  4. ами най-просто е да отидеш на http://getzpipes.com/workshop_bg.htm
    там се вижда повечето инструментариум. Тъй като не може да се разкаже с 1 -2 думи, мисля да открия наистина нова тема за направа на лули с фотоси и подробни обяснения. За съжаление не ми остава много време за всичко наведнъж...

    ОтговорИзтриване
  5. Хмъ. Предположението за бормашина на стойка е пагубно. При тези крехки материали в лимитирани количества, луфтовете на една такава стойка ще ти изядат хляба! Буквално.
    Ако е бормашина - само стационарна. Добре поддържана и с перфектни лагери.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви много за интересните снимки.Хубаво е да виждаш какво може да стори човек.Освен да изобрети, но и да поправи вече счупеното.Това е една доста по сложна задача.Лулата изглежда много стара.Има много напасвания и какво ли не.Определено трябва да обичаш работата си за да работиш това,иначе този ремонт ще ти се стори вечен.Има страшно много инструменти, които дори не съм и виждала до сега.Хубаво би било ако ни покажете и ремонта на друго често използвано от хората предмет.

    ОтговорИзтриване