18 май 2009

Поддръжка, козметика и тунинг

Преди всичко искам да направя едно уточнение - колкото по - старателно се грижите за лулата си, толкова по - лесно е да я поддържате в добро състояние години наред! Какво имам в предвид?
Да започнем с няколко основни правила по поддръжката:
Първо, от една лула не бива да се пуши повече от един - два пъти на ден. Едно от основните свойства на бриара, благодарение на структурата му, е да поглъща кондензата, който неминуемо се образува по време на пушене. Тоест - дайте време на лулата да си "почине" - нека дървото да има достатъчно време да подиша и излъчи погълнатият кондензат. Вероятно за хората, които пушат често, а не разполагат с повече лули, това не е добра новина - повярвайте, струва си да си купите повече лули, които да сменяте и да работят правилно, отколкото да пушите от вкиснати няколко броя такива.
Второ, не подценявайте редовното чистене - катранените и смолисти отлагания по лулата водят до много неприятен мирис в последствие. Желателно е след всяко пушене, след като лулата изстине, да се изтрие отвътре камерата за тютюна например със салфетка, а мундщука и шийката внимателно да се "шомполират" с перце за почистване. Ако от лулата се пуши често, е препоръчитено поне веднъж в месеца да се извърши основно почистване, но подробностите за това в рубрика FAQ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар